Otok Pag

Otok Pag i grad sa istim imenom najpoznatiji su po svojoj jedinstvenoj čipki, ukusnoj janjetini, paškom siru i soli ali i po zagonetnoj kamenitoj površini nalik Mjesečevoj. Grad Pag obiluje kulturno povijesnim spomenicima, jedinstvenom kulturom i prelijepim plažama.

Nalazi se između Velebitskog kanala i Kvarnerića, između otoka Raba, Oliba i Vira a u neposrednoj blizini kopna. Površinom od skoro 300 km kvadratnih jedan je od većih otoka u Jadranu.

Posebnost Paga su brojni izvori pitke vode a brojne su i vrulje u moru. Voda na otok stiže ispod morskog dna sa velebetskih padina.

Stanovnici otoka se najviše bave vinogradarstvom, maslinarstvom, voćarstvom, ribarstvom, ovčarstvom, poljoprivredom te proizvodnjom soli. Poznato je da je paška solana stara koliko i Pag.

Posebno treba istaknuti unikatnu vrijednost paške čipke koja je zaštitni znak i osobita prepoznatljivost otoka Paga. Nekoć srednjovjekovno, a danas turističko i administrativno središte otoka, Pag se može podičiti brojnim sadržajima i poznatom Paškom uvalom koja se proteže na čak 23 km duljine.

Pag obiluje pješčanim, šljunčanim i kamenitim plažama.

U vrijeme paškog karnevala zimi, ljetnog karnevala i tijekom sezone, odvija se bogat kulturno-zabavni i umjetnički program. Pag pruža i iznimnu gastronomsku ponudu. Kuhinja otoka Paga, kao prepoznatljiv dio mediteranske kuhinje pružit će Vam istinski gastronomski užitak. S jelovnika naših restorana posebno se ističu prvoklasni ovčji sir i janjetina. Čaša domaćeg vina uz te delicije, učinit će Vam užitak potpunim.

Boravak u Pagu ne treba ograničiti samo na šetnju rivom i izlaske u brojne restorane i caffe barove, te uživanje na plažama i suncu, već je tu i jedinstvena netaknuta priroda i more koje pruža brojne zanimljive trenutke, kao i bavljenje raznim vrstama sportova:

Biciklizam – Otok Pag nudi svojim gostima preko 100 km duge biciklističke staze. Mnoge zaljubljenike u vožnju biciklom oduševit će ljepota i raznolikost otočnog krajolika.

Izleti – Zahvaljujući položaju i blizini najljepših hrvatskih nacionalnih parkova s otoka se organiziraju brojni izleti u nacionalne parkove i susjedne otoke i to na: NP Plitvička Jezera, NP Slapovi Krke, NP Kornati, te na prelijepe otoke Rab, Lošinj i Susak.

Ronjenje – Ako ste ljubitelj morskih dubina nemojte prepustiti razgledavanje nalazišta amfora s potonulog rimskog trgovačkog broda iz I. stoljeća koje se nalazi u Velebitskom kanalu, nedaleko trajektne luke Žigljen, na dubini od oko 30 m. Roniocima je zanimljivo i podmorje Caske, jer se na pojedinim dijelovima, u mulju, mogu uočiti poneki detalji potonulog grada.

Planinarenje
– Ljubitelji planinarenja i alpinizma doći će na svoje ako se upute na vrh Sv. Vida. Mogu uživati u penjanju strmim dijelom Sv.Vida i stijenama iznad plaže Ručica na sjeverozapadnoj strani Paške uvale. Gorostas i div planina – Velebit sa Paga izgleda naročito primamljivo i sigurno ćete poželjeti otići tamo. Ne trebate smetnuti sa uma da se Velebit ubraja u najljepše planine svijeta. Velebit se jednostavno mora otkriti. A ako niste raspoloženi za tako velike pothvate, preporučamo Vam da se samo malo uputite u šetnju otokom i sigurno ćete uživati u prekrasnim vidicima.

Vodeni sportovi i sportovi na plaži – Ako ste ljubitelj aktivnog odmora, otok Pag Vam nudi različite mogućnosti – jet ski, skijanje na vodi, wind surfing, odbojku na pijesku, teniske terene uz plažu…